You are here

"Обичай семейството си! Да го пазим на пътя!"

A day of activites in the school raised awareness of the importance of safety on the road.

Обичам семейството си! Да го пазим на пътя

Днес 26.09.2019 г. в нашето ОУ „В. Априлов“ Русе се проведохме различни инициативи, с които подкрепихме Европейската седмица на мобилността и Европейския ден без загинали на пътя. Мотото на проявата беше    „Аз обичам семейството си! Да го пазим на пътя „

Още от сутринта момичета от VII клас заедно с класния си ръководител ст. учител Д. Панова   изненадаха влизащите в училище с раздаване на флайери с информация  за тревогата от случващото се по пътищата в Европа и за посланията към всички участници в движението-пешеходци и водачи.  

Следващата инициатива от събитието беше с проверка на знанията на учениците по БДП:

  • всички ученици, които участват в целодневната форма на обучение, изпълниха фоайето и стълбите на втория етаж и с внимание изслушаха обезпокоителната информация  за ежегодно загинали над милион и триста хиляди и петдесет милиона ранени по пътищата в света, за работата на изследователите и новите технологии за намаляване броя на потърпевшите, за достигане до нула загинали в ЕС през 2050 г. 

Това беше само началото на състезанието:

  • отбори от седмокласниците решаваха тестове - познаване на знаците и правилата за движение. Победител само с една точка разлика излезе отбор „Скутерите“;
  • паралелно с това  се проведе игра с публиката за нивото на познаване на знаците. Много забавно, но и полезно учениците от публиката се превърнаха в активни участници и се надпреварваха да отговарят на въпросите на водещите – Теодор   и Велина. Най-активни бяха учениците от втори Б   и шести  Б  клас.

В края на заниманията всички бяха призовани с ръце на направят цифрата нула, да бъдат снимани и снимките да бъдат изпратени в европейската централа-координатор на събитието,  след което да излязат на двора, за да проследят състезанието по приложно колоездене и управление на тротинетка:

- слънчевото време, ентусиазираната публика и подреденото от ст. учител М. Тодорова трасе с препятствия,   превърна училищния двор  в полигон. Трасето включваше препятствия и пътни знаци, с които състезателите трябваше да се съобразяват.

- Резултатите бяха:

  • тротинетки - най-добро време постигнаха състезателите от IV б клас
  • велосипеди - най-добро време постигнаха състезателите от V а.

В края на състезанието директорът на училището – г-жа Гергана Григорова  благодари на всички взели участие в инициативата-състезатели и публика и предложи хванати за ръце да изпишем нула /за нула загинали на днешния ден/ - символът на Европейската инициатива, с което сложи край на едно приятно и много полезно училищно събитие.